Home arrow SoF2 Movie Tutorials arrow Premiere Pro 1.5 - NL
Tutorial: Adobe Premiere Pro 1.5 - hoe een hoge kwaliteit Soldier of Fortune 2 movie te maken.

Gebruikte Software:

Soldier of Fortune 2 MP 1.03
Adobe Premiere Pro 1.5
DivX 5.2 pro Gromda Videomach 3.11
GoldWave 5.05


Hieronder vind je de te nemen stappen voor het maken van een SoF2 movie in Adobe Premiere Pro 1.5. Door op de link van de stap te klikken ga je naar het specifieke gedeelte in deze tutorial.

Stap 1) Soldier of Fortune 2 spelen
Stap 2) Een demo opnemen
Stap 3) Screenshots uit een bestaande demo verkrijgen
Stap 4) Een film bestand maken van een screenshot sessie
Stap 5) Ingame sound opnemen van een demo
stap 6) Alles verzamelen in Premiere Pro 1.5
Stap 7) De uiteindelijke movie maken

Voor gevorderde:

Stap 8) Effecten creeren in Adobe Premiere Pro 1.5
Stap 9) Hints & Trucs

Eerst even dit:
Het gebruik van scripts die op mijn website staan kan resulteren in het verliezen van bepaalde binds door jezelf aangemaakt. De scripts die Jaydee voor me gemaakt heeft maken gebruik van de F1 t/m F12 en alle Keypad toetsen. Als je deze toetsen gebruikt in je eigen CFG of scripts, wees er zeker van dat je je eigen CFG/scripts opnieuw uitvoert (exec scriptname) zodat je je eigen toeten weer kan gebruiken!.
Stap 1) Soldier of Fortune 2 spelen

Als je niet weet hoe dit moet, lees dan niet verder, dit heeft geen nut! :P

Stap 2) Een demo opnemen

Start Sof2 MP en verbind met een Server. Als je verbonden bent typ in de console: (standaard toets voor Console is "~" ) g_synchronousclients 1. Met dit commando zorgt SoF2 ervoor dat alle spelers gelijk lopen, nu kan je de Demo gaan opnemen. Typ wederom in de console, record "demoname". SoF2 begint nu op te nemen naar een bestand genaamd: demoname.dm_2004 in je ..\base\mp\demos map. Let op: SoF2 zal nu erg slecht draaien, dit komt doordat de server nog steeds probeert alle andere spelers gelijkt te laten lopen met jouw, je moet in de Console typen: g_synchronousclients 0 om te kunnen spelen op de server.
Dit is zoals je SoF2 scherm eruit zou moeten zien:Als je klaar bent met spelen, typ in de Console STOP. SoF2 stopt met het opnemen van de demo en hij zal nog steeds op deze plek staan: ..\base\mp\demos. (Als je een MOD speelt zoals OSP staat hij niet in ..\base\mp\demos maar in osp\demos)

Stap 3) Screenshots uit een bestaande demo verkrijgen
Om een video bestand te kunnen maken van deze Demo moeten we eerst screenshots gaan dumpen naar je Harddisk. Ik gebruik altijd 30 screenshots (FPS) per seconde. Dit staat ook in mijn scripts altijd zo ingesteld. Je kan deze scripts hier vinden.

Het script wat we gaan gebruiken heet avi.zip. Download deze van mijn website en pak hem uit met winzip. Extract het naar je SoF2 ..\base\mp\ map. Je kan vervolgens SoF2 MP starten en je typt het volgende in de Console: exec avi.cfg
Nu wordt het script geladen en kan je met de toetsen die aan het script zijn gebonden verschillende dingen doen. O.a. 30 screenshots per seconde naar je HD dumpen, 1x, 2x, 10x, 15x sneller of vertraagd afspelen. Je kan ook een demo op Pause zetten.Je kan de volledige functies van het script hier lezen.
Laad de demo door in de Console te typen: demo demoname. De demo laad en begint te spelen wat jij eerder hebt opgenomen. Om nu 30 screensohts per seconde van deze demo te kunnen nemen druk je simpelweg op F12. (Let Op: het kan zijn dat wanneer je op F12 hebt gedrukt de demo ontzettend traag word, hij dumpt nu 30 screenshots (*.tga bestanden) per seconde naar je Harddisk. Een *.tga bestand is 1,5 mb per stuk). 1,5 mb x 30 = 45 mb per seconde wat hij moet verwerken en hier zit de vertraging in. SoF2 vertraagt het expres en het resultaat zal gewoon goed zijn.
SoF2 zet de screenshots in de map: ..\base\mp\screenshots. Als je een MOD hebt gebruikt (bijvoorbeeld OSP) zet hij ze in deze map: osp\screenshots.
Als je klaar bent met screenshots dumpen druk je op F12 om te stoppen.
TIP: Maak geen schreenshot sessies van complete demos of langer 1 tot 2 minuten, het neemt ontzettend veel ruimte op je Harddisk in (1 sec = 30 screenshots = 45 mb. 60 sec = 1800 screenshots = 2700 mb = 2,7 GB!!!!)
Als je hier een movie van gaat maken (ongecomprimeerd) zal het ongeveer 2,5 GB groot worden. Als je bestands structuur FAT32 is worden bestanden van 1,5 GB of groter niet ondersteund, houd dat in de gaten! Er is wel een work around, je kan de screenshot sessie in stukken hakken door de screenshots in mappen te verdelen, bijvoorbeeld screenshot0001 t/m screenshot00500 in 1 map te plaatsen en screenshot00501 t/m screenshot01000 in een andere map te plaatsen. 500 screenshots zal ongeveer 750 mb aan film opleveren en dit is goed te doen.
Stap 4) Een film bestand maken van een screenshot sessie
Ik gebruik altijd Gromada Videomach om een video van een screenshot sessie te creeren. Je kan een demo van Videomach downloaden vanaf hun website www.gromada.com.
Je kan de trail version gebruiken 30 dagen lang, daarna dien je hem aan te schaffen.
Videomach is een gebruiks vriendelijk pakket maar je moet wel wat basis instellingen kunnen maken. HOUD IN GEDACHTEN dat alle instellingen die je in Videomach maakt op kwaliteit gericht moeten zijn, DUS NOOIT COMPRIMEREN!

Download Videomach 3.11 en installeer deze. Zo ziet Videomach er uit:We beginnen met het importeren van een screenshot sessie. Klik op het Folder icoontje (rood omcirkelt in de illustratie hierboven) en het volgende scherm verschijnt:Browse naar de plek waar je de screenshots hebt opgeslagen en selecteer de eerste (scgreenshot0001 meestal) en klik op de Open knop. Nu volgt er een vraag of je alleen deze screenshot wilt openen of dat je een Sequence wilt openen. Kies voor Sequence. De screenshot Sequence wordt geopend in je standaard Videomach window en dat ziet er zo uit:Je ziet in deze afbeelding dat 290 screenshots zijn geladen als een Sequence (even rekenen 290 screenshots delen door 30 screenshots per seconde = ongeveer 10 seconde film). Klik op het Floppy icoon om de instellingen te gaan wijzigen. Dit scherm verschijnt:Kies voor "Output Mode" video only. Je kan daar een plek op je Harddisk aangeven waar Videomach het video bestand gaat opslaan. Kies een plek op je Harddisk (houd wel rekening met je vrije ruimte op je Harddisk(s)) en kies een naam voor het bestand. (test.avi) De format option moet op AVI, Windows Audio Video Interleaved gezet worden. (zie screenshot hierboven). Klik op de tweede tab genaamd Video.Hier een aantal instellingen waar ik niet op in ga, er zijn 3 belangrijke instellingen te controleren/maken, de Frame Rate (FPS) (zie rode cirkel) moet op 30 staan.
Ook moet je de Format/Codec die Videomach gebruikt controleren, die MOET op Full Frames Uncompressed staan!!! Standaard staat deze op "Cinepack by Radius".
Als laatst kan je de screenshots resizen voordat de video gemaakt wordt, dit levert geen tijdverlies op en is wel zo makkelijk als je in Premiere Pro 1.5 aan de gang gaat. Zorg altijd dat alle video gemaakt via Videomach dezelfde resolutie heeft, bijvoorbeeld 640x480. Klik op de Resize knop en dit scherm verschijnt:Klik op de PICK knop en kies een van de standaard resoluties. Ik gebruik altijd 640x480. Dit zijn de meest belangrijke instellingen voor Videomach om de kwaliteit van je movie zo hoog mogelijk te houden.
De derde tab "Audio" is niet belangrijk omdat we niet in Videomach geluid gaan toevoegen, dit doen we in Adobe Premiere Pro 1.5.
Klik op de Close knop om de "Settings" te verlaten en je bent weer in het hoofd venster van Videomach.
Er is een overzicht van alle instellingen te zien genaamd "Settings Overview", alle instellingen die je gemaakt hebt zijn hier terug te vinden. Het geeft je een goed beeld van hoe je instellingen staan. Zie de screenshot hieronder:Instellingen zoals Codec, Resolution, Frames, Duration and Uncompressed size zijn belangrijk om te weten voordat je de "start" knop indrukt. Controleer deze instellingen altijd voordat je een video creeerd.
Het laatste wat ik laat zien is hoe je simpel basis dingen aan je video kan toevoegen. Videomach is zeer geschikt om dingen als brightness, gamma, blur/sharpen etc te corrigeren. Het is erg eenvoudig, klik op het folder icoon rood gemarkeerd in deze afbeelding:Je krijgt een lijst met mogelijkheden om uit te kiezen, ik wil alleen de video een stuk lichter maken dus kies voor Brightness. Dit scherm verschijnt:Als je de indicators naar 20 zet zie je dit gebeuren:

Je kan zoveel filters toepassen als je zelf wilt en het is vrij simpel te doen. Je moet alleen in de gaten houden dat als je dit bij een video doet en bij de rest niet dat je verschil krijgt wanneer je alle video's in Premiere Pro 1.5 gaat verzamelen.
Klik op de "groene pijl"  en Videomach begint met het omzetten van Screenshots naar Video. Videomach maakt een bestand aan genaamd test.avi en dit scherm verschijnt:Nadat Videomach klaar is met het verwerken van alle screenshots wordt de video standaard geopend door Videomach zodat je het resultaat kan bekijken. Het kan zijn dat het bestand groter is dan 1,5 GB en als je FAT32 gebruikt als bestands systeem kan hij het bestand niet afspelen. Je kan dit oplossen door de screenshots in kleinere sessies te verdelen. Zoals ik eerder al aangaf, 500 tot 1000 screenshots is het beste om aan te houden.
Stap 5) Ingame sound opnemen van een demo

Nu we de video hebben moeten we nog het geluid uit de demo zien te halen. Hiervoor gebruik ik een programma genaamd: GoldWave 5.05. Zo ziet GoldWave eruit als je hem opstart:Door op de knop "NEW" te klikken (rood gemarkeerd op de afbeelding hierboven) opent hij dit scherm:Zorg ervoor dat je Channels op 2 zet, Sample rate 44100 en file length iets in de richting van 10 minuten. klik op OK om door te gaan.
Dit scherm verschijnt:LET OP: je moet je geluids instellingen in Windows (Win98/2000/ME/XP: configuratie scherm / geluid en audio apparaten) controleren of de opnemen instellingen goed staan. Ik kan helaas daar niet verder mee helpen, in iedere Windows versie is dit weer anders en het maakt ook nog uit wat voor geluids kaart je hebt.
Klik op het kleine CONTROLE window de knop record aan en GoldWave begint met opnemen van het geluid dat door Windows/SoF2 wordt geproduceerd. Start Soldier of Fortune 2.
Let Op: het kan zijn dat SoF2 met een error komt, deze luid: An other application is running, the performance of SoF2 could be affected by this program.
Negeer deze melding en klik op OK.
In SoF2 typ je: exec avi (dit execute het avi script dat je gedownload hebt van mijn website), vervolgens typ je: demo demoname (demoname is de naam van de demo die je wilt afspelen) De demo laad en als de demo loopt ga je door middel van de F1 toets (sneller afspelen) en de F2 toets (langzamer afspelen) naar het stuk waarvan je het geluid wilt opnemen. (klik hier om alle toetsen te zien die je kan gebruiken met dit script). Als je het stuk demo hebt laten lopen op normale snelheid quit je SoF2 en gaat terug naar GoldWave. Druk op de STOP knop in het CONTROLE venster.
Een "sound graph" komt te voorschijn, zie hieronder:Als je SoF2 gelijkt gestopt hebt na het stuk waarvan je geluid nodig hebt zal in GoldWave het laatste stuk geluid overeen komen met het laatste stuk video. Je moet een selectie maken door met je muis in het venster te klikken en een gedeelte te selecteren wat je wilt bewaren. Het gedeelte wordt blauw. Je kan de selectie afspelen door op de Play, Pause, Stop, Foreward etc. knoppen te klikken. Probeer de selectie die je maakt een aantal seconde voor je actie en een aantal seconde na je actie te laten beginnen en eindigen, zo heb je ruim de mogelijkheid om in Premiere Pro 1.5 video en geluid te kunnen afstemmen en bewerken.
Bewaar het geluids fragment door op File, Save selection as te klikken. Dit scherm verschijnt:Wederom gaan we alleen voor hoge kwaliteit, kies daarom de instellingen zoals die op de afbeelding hierboven staan ingesteld.
TIP: Noem de audio bestanden precies hetzelfde als de bijhorende video bestanden, dit maakt het verzamelen in Premiere Pro 1.5 stukken makkelijker. Je kan dan de video veel makkelijker aan de audio koppelen.

Stap 6) Alles verzamelen in Premiere Pro 1.5

Om video en audio samen te voegen heeft Adobe een heel mooi pakket ontwikkeld, genaamd Adobe Premiere Pro versie 1.5. Als je Adobe Premiere Pro 1.5 hebt geinstalleerd, start het op en kies voor New Project.
Dit scherm verschijnt:Je kan kiezen voor een Preset maar ik raad aan om een nieuwe Preset aan te gaan maken, dit doe je door de 2e tab te kiezen, Custom Settings.Neem de instellingen over uit de afbeelding hierboven en bewaar deze preset als sof2 movie o.i.d. Kies OK en het Premiere Pro hoofd venster verschijnt.Hier zie je de tijd lijn (Timeline) waar we de video en audio gaan plaatsen. Kies uit het menu File, Import en browse naar de map waar je de video en het geluid hebt bewaard. Kies de bestanden en klik op Open. De bestanden worden toegevoegd in de Project Bin, dit ziet er zo uit:Kies een video bestand en plaats hem op een "video track". Kies ook een audio bestand en plaats deze onder de video track op een "audio track".
Zie hieronder:

Ik heb test.avi vanuit de Project Basket in video 1 track gesleept en test.wav in audio 1 track gesleept. test.wav is langer dan test.avi, dit komt doordat ik meer geluid heb geexporteerd dan video zodat we dit in Premiere kunnen bijsnijden. Je kan dit doen door de "Razor" tool te selecteren uit je gereedschappen set,
zie hieronder:
Je moet de test.wav zo bijsnijden dat het geluid precies overeen komt met de video. Dit is een tijdrovend en precies werkje, mede hierdoor doen veel mensen geen ingame sound in hun video's.
Met de  slider in de timeline kan je over de video heen gaan om te zien/horen of de audio goed geplaatst is onder de video. In het "display window" van Premiere kan je zien bij welk stuk je in de video zit en horen of het geluid overeen komt.

Stap 7) De uiteindelijke movie maken

Om je video en geluid te exporteren naar 1 video bestand kies je in het menu File, Export en kies dan voor Movie.
Dit scherm verschijnt:


Omdat we met hoge kwaliteit video en geluid werken zal het uiteindelijke bestand ontzettend groot worden, als deze video nogmaals bewerkt moet worden ga je naar Settings en kies je als "compressor" NONE, nu zal er niets gecomprimeerd worden en de kwaliteit zal HOOG zijn.
Als je deze movie op het internet wilt zetten o.i.d. moet hij dus zo klein mogelijk zijn en kiezen we een andere "compressor". Klik op Settings en zie deze screenshot:Neem deze instellingen over:Verander "Compressor None" in een codec die je gaat gebruiken, ik raad DivX 5.2 aan.
DivX pro 5.2 settings:
Nadat je DivX 5.2 geinstalleerd hebt, verschijnt hij in het lijstje met Compressors erbij, selecteer de DivX codec en klik op Configure. Deze schermen verschijnen:Het belangrijkste wat veranderd moet worden is de "Encoding bitrate", ik weet niet zeker waar hij standaard op staat maar ik dacht 1200. Nu zal de grootte van je video mee vallen maar de kwaliteit is ook minder. Als je de "Encoding bitrate" op 2500 zet is je bestands grootte een stuk groter maar de kwaliteit stukken beter! Hierin moet je een goede combinatie in zien te vinden.
Ik heb recent een nieuwe tutorial geschreven waarin een andere methode van exporteren wordt gebruikt, een die DVD kwaliteit benaderd. Zie de tutorial: DVD Quality video - NL
Om het geluid te comprimeren is de Microsoft ADPCM compressor een goede, vaak wordt Lame MP3 compressor gebruikt maar ik houd het op ADPCM. Maak de instellingen zoals ze in de afbeelding hierboven staan. Klik op OK om terug te keren naar het "export movie" venster. Er is wederom een overzicht van alle instellingen (links onderin), zie deze screenshot:Zoals je kan zien zijn alle instellingen verzameld en kan je, voordat je de movie export controleren of alles goed staat ingesteld. Denk aan 30 FPS, DivX codec, audio settings 44100 hz en 16 of 32 bit stereo / compressor ADPCM.
Klik op de Save knop en wacht tot Premiere klaar is. Denk erom dat dit best een tijd kan duren, vooral als je veel video/audio hebt en een trage PC. Bij mijn movie Part 4 deed mijn PC 24 minuten over het exporteren vanuit Premiere 6.5.
Hier vind je een kleine movie die ik gemaakt heb tijdens het werken aan deze Tutorial. Voor deze movie heb ik deze instellingen gebruikt: Video: DivX 5.2 / Audio Microsoft ADPCM.

Stap 8) Effecten creeren in Adobe Premiere Pro 1.5

Voordat ik een paar effecten laat zien wil ik je even op een website wijzen waar ze ontzettend veel video tutorials hebben o.a. hoe video effecten en transitions te maken. Echt een website om tussen je favorieten te zetten! Dit is hem. Een site voor beginners en gevorderden met forums en video tutorials!
Hier de basis hoe je in Adobe Premiere pro 1.5 video effect en transitions kan maken.

Video Effects:Kies een stuk video en plaats dit in "Video 1" zoals hierboven weergegeven. Kies de "Video" tab aangegeven met een rode cirkel. The mappen die je te zien krijgt bevatten allemaal video effecten zoals de map "Adjust", deze bevat allerlei effecten om je video aan te passen naar een bepaalde style zoals brightness, channel mixer, color balance etc. De "Blur" map bevat allerlei effecten om je video mee scherp/onscherp te krijgen, zoals fast blur, camera blur, gaussian blur etc. Je kan een effect toepassen door de map te openen, een effect te kiezen en op de video te slepen waar het effect op moet worden toegepast. Gewoon drag & drop.
Zie hieronder:Premiere Pro 1.5 werkt met in- en out points, wanneer je een effect toepast op een stuk video gebeurd er standaard niets. Premiere moet weten wanneer dit effect op dit stuk video actief moet worden en hoe lang en hoeveel hoe intensief. Dit doe je door een in-point en een out-point aan te geven, zie de afbeelding hieronder:Zoals je ziet, het video effect Gaussian blur heb ik op een stuk video laten vallen en is in het window Effects Controls zichtbaar wanneer ik dat stuk video aanklik. Ik heb een in-point en een out-point aangegeven, ook zit er nog een tussenin, die noem ik even middle-point. Je kan deze in/out-points toevoegen door op het Stopwatch symbool te klikken, zie de afbeelding hierboven.
Het in-point heeft een waarde van 0 blurr. Het middle-point heeft een waarde van 10 blurr, het out-point heeft een waarde van 0 blurr. Wat er nu gebeurd is de video speelt, hij komt aan bij het in-point, hij begint wazig te worden tot waarde 10, vervolgens worde de video weer scherp tot hij bij het out-point is en de waarde voor blurr weer 0 is en dus scherp!
Dit is totaal anders denken dan in Adobe Premiere 6.5 en eerder. Maar wanneer je eenmaal vertrouwd raakt met deze methode zal je er erg prettig mee om kunnen gaan.
Transitions: 

Als je in je movie Transitions (overgangen) hebt zitten kijkt dit veel plezieriger dan dat je overgangen keihard zijn zo van de ene clip over op de andere. Hieronder een voorbeeld zoals een Transition kan worden.
Plaats 2 stukken video in "Video 1" track. Open vanuit het Project Window de Effects tab, kies de Video Transitions map en klap de map Page Peel open. Kies Center Peel en sleep deze op het eerste stuk video. Rechts boven in dit stuk video wordt deze transition zichtbaar, zie hieronder:In de Effect Controle tab kan je de transitions beheren voor deze video clip. Klik de het kruisje achter Show Actual Sources aan en de 2 video clips verschijnen. Door het kleine driehoekje onder de eerste video naar rechts te slepen zie je hoe de transition eruit komt te zien. Je kan ook de PLAY knop indrukken (deze zit links in de bovenhoek van de Effects Controle tab) om je Transition in loop te zien. click the marker behind "Show Actual Sources" and your 2 video clips appear. By dragging the bar beneath the first video from left to right, you see what your transition is going to look like. You can also click on the little PLAY button (left upper corner of the Effects Controle tab) too see your transition loop.
Stap 9) Hints & Trucs

Hier een aantal Hints & Trucs om het werken met deze pakketten te vergemakkelijken en die je meestal een boel tijd besparen.

Algemene TIPS:
1) Bezoek http://www.wrigleyvideo.com voor meer tips / gebruikers forums / instruction video's / over Adobe Premiere en video bewerken.
2) Om de Software ontwikkelaars te steunen koop alle software die ik in mijn tutorials bespreek!
3) Als je een video gemaakt hebt met Videomach, verwijder dan meteen de Screenshots die gebruikt zijn, het is zonde van je Harddisk ruimte.
4) Nogmaals, onthoud dat je in alle programma's hetzelfde aantal FPS gebruikt, anders gaat het mis.
5) Mocht je nog steeds vragen hebben na het lezen van deze tutorial, kijk op de Contact page hoe je me kan bereiken.

Soldier of Fortune 2 Tips:

1) Wanneer je in de SoF2 console commando's gaat intypen kan je deze laten aanvullen door op TAB te drukken, bijvoorbeeld g_synchronousclients is vrij lang om te typen, probeer eens g_sync + tab en het wordt automatisch voor je aangevuld.
2) Neem alleen Screenshot sessies op van demos, niet wanneer je aan het spelen bent, dit is geen doen.
3) Vergeet niet als je een demo aan het opnemen bent om g_synchronousclients weer op 0 te zetten nadat je demo demoname hebt getypt. Anders is het geen spelen!

Videomach Tips:

1) Je kan gemakkelijk video effect/aanpassingen maken in Videomach, je kan ze toevoegen rechts onderin het Videomach hoofd scherm.
2) Je kan in Videomach meerdere screenshot sessies tegelijk toevoegen om 1 grote video van meerdere sequences te maken
3) Probeer niet je SoF2 ingame sound in Videomach gelijkt te laten lopen met het beeld, dit gaat je niet lukken. Doe dit in Adobe Premiere.


Einde van deze Tutorial.


Als je deze Tutorial goed vind, verwijs er naar maar kopieer er niet uit!.
 

WHO IS ON-LINE

We have 1 guest online

LATEST MEMBERS

JacobJaH
BrianReids
HaroldGot
Danielprunc
Alemobanem

WEBSITE STATS

Members: 2002
News: 539
Web Links: 50
Visitors: 2588583
2003-2012 widow.nl -> Design by RocketTheme